31 Mart 2015 Salı


Karmaşık bir dizi


Bu üç-dört yazıdan oluşacak olan yazı serisi birbiriyle şu ya
da bu şekilde ilişkili, ama esas olarak kadim dostum Ümit
Kıvanç’ın yakından takip ettiğim “riyatabirleri.blogspot.com”
adlı bloğunda okuduğum, 10.03.2015 tarihli Radikal
gazetesinde de yayınlanmış olan “Tavır ‘duruş’ oldu, siyaset
kimlik gösterme” başlıklı yazısından ilham alıyor.


Ümit fanatiği sazanların nefret söylemlerini hönkürmelerinden önce hemen belirtmem gereken bir şey var:  Sevgili Ümit’in yazısının, sevgili Tanıl Bora’dan yapılma alıntıları dahil, büyük bir kısmına canı gönülden katılıyorum. Tabii eleştirdiğim noktalar da var, ama bunlar asla öncelikli değiller. Bunlara belki dizinin, AKP- HDP ve güncel siyaset üzerine fikir fırtınamı (beyin yerine fikir kullanmak burada daha uygun geldi sanki) ifade etmeye çalışacağım son yazısında değinebilirim.

Şimdiden özürlerimi sunmakta yarar var. İlk defa birbiriyle ilişkili ama birbirinden  biraz farklı konularda, dizi olarak kabul edilebilecek bir yazı denemesi yapıyorum. Bir miktar karışıklık olabilir. Umudum, bunları sonunda birbirine bir şekilde bağlayabilmekte. Haydi bakalım!

İlk yazı galat-ı meşhur üzerine. Bu, başka dillerde pek olmayan, bize özgü bir fenomen. İlginizi çekebilecek ve hoşunuza gidebilecek örnekler kullandığımı düşünüyorum. Umarım yanılmıyorumdur.

İkinci yazı galat-ı meşhurun deyim olarak kullanımına bir örnek: “Mehter Takımı”. Bu yazıda Ümit’in yazısından aldığım ilhamı, farklı bir örnek olarak mehter takımı üzerinden irdelemeye çalışıyorum. Biraz tarih biraz da siyasal magazin katkısı var yazıda.

Üçüncü yazı herhalde oldukça kısa olacak. Burada galat-ı meşhur hiç yok, ama bazı sözlü ifadelerin bakılan ideolojik nokta nedeniyle nasıl yanlış anlaşılabildiğine ve kullanılabildiğine ilişkin bir iki örnek vermeye çalışacağım. Ana kaynak Süleyman Demirel olacak.

Ve nihayet dördüncü yazı:  Önceki üç yazının desteğiyle, güncel politikaya, alınan ve alınacak muhtemel tavırlara ilişkin eleştiriler, öneriler, fallar (şaka şaka) öngörüler, tabii olmazsa olmaz niyet okumalar (hani  siyasette ayıp ya).

Bu arada ihmal etmemem gereken bir uyarı var. Olaylar giderek hızlanıyor (elektrik kesintisi, Çağlayan baskını vb.). Bu tür konulara ilişkin yazılar koymak için diziye ara verebilirim, ama bu konuda rahat olun, diziye devam ederken bunu mutlaka belirteceğim.

Sağlıcakla kalın.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder